
Kalsiyumun en önemli işlevi kemik ve dişlerin gelişimi ve sağlığın korunmasıdır. Tüm vücut kalsiyumunun (yaklaşık 1200 g) %99.9'u kemikte depolanmıştır.
Kalsiyum gereksinimi hayatın her devresinde farklıdır.
Hızlı büyümenin olduğu devrelerde;
Gebelikte,
Emziklilikte kalsiyum gereksinimi artar.
Ancak her yaş döneminde yeterli miktarda kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Özellikle ergenlik döneminde yeterli kalsiyum alımı, kemik kitlesinin gelişimini, yetişkinlerde kemik kitlesinin korunmasını, postmenopozal dönemde kemik dokusu kaybının yavaşlatılmasını sağlar. Daha ileri yaşlarda ise kayıpları karşılamak ve kalsiyum homeostazisini sağlamak amacıyla iskelet kalsiyumunun kaybedilmesini önlemek gerekir.
Kalsiyum kaynakları belirlenirken emilmeyi etkileyen etmenlerin de birlikte düşünülmesi gerekir. Kalsiyumun yüksek miktarda tek doz olarak alınması emilim oranını azaltabilir. Düşük dozlarda değişik zamanlarda alınması ise emilimin daha iyi olmasını sağlıyabilir. Bu nedenle kalsiyumu ilaç olarak almak yerine süt, yoğurt olarak her öğünde almak daha iyidir.
Özellikle çocukluk ve gençlikte süt içimi sadece büyüme için değil, genetik sınırlar içinde kemik kitlesinin en yüksek düzeye çıkması, yaşlılıkta kemik kayıplarının en aza indirilerek kemik sağlığını koruması için de yararlıdır.
Kalsiyum yetersizliği
Çocuklar ve gençler üzerinde yapılan araştırma sonuçları kalsiyumun en iyi kaynağı olan süt ve türevlerinin çok az tüketildiğini göstermektedir.
Kalsiyumun diğer kaynakları olan pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve kurutulmuş meyvelerin tüketim düzeyi de genelde çok düşüktür. Araştırma kapsamına alınan bireylerin ortalama kalsiyum tüketim düzeyleri önerilen günlük tüketim düzeyleri karşılaştırıldığında, 1-3 yaş grubu çocuklarda kalsiyum gereksinimlerinin ortalama %50-65 oranında karşılanabildiği belirlenmiştir.
Bu oran 4-9 yaş grubu çocuklarda ortalama %60’a ulaşmaktadır. Daha büyük yaş gruplarında kalsiyum yönünden bireylerin önerilenin ortalama %50’sini bile alamadıkları belirlenmiştir. Bu da kalsiyum yönünden yetersiz beslenildiğine işaret etmektedir.
Yetersizlik durumu; diş çürükleri, raşitizm, osteomalasi ve osteoporoz hastalıkları için risk etmenidir. Yaş ile birlikte osteoporoz riski artar. Yetmiş yaşındaki tüm kadınların %30-40’ı osteoporozu gösteren en azından bir kırığa sahiptir. Bu yüzde, yaşamlarının ileriki döneminde kemik hastalığı gelişen erkeklerde bile artmaya devam etmektedir. Ayrıca; özellikle çocuklarda yetersiz kalsiyum alımı büyümeyi de etkileyebilir. Ağır yetersizlik durumunda yetişkinlikte erişebilecekleri maksimum boya ulaşamazlar.
Bu nedenle çocuklarımızın hergün 3 porsiyon süt ve süt ürünü tükettiklerinden emin olalım.
Dyt. Füsun Atayata
''Bana Hiç İnanma Yalancıyım ,Küçük şeylere Takarım Olaycıyım,Benimle Oyun Olmaz Mızıkcıyım,Oturup Birşeyde Anlatma!!!! Alaycıyım ARKADAŞ.:)))''
20 Nisan 2011
Sağlıklı Kemik Gelişimi İçin Yeterli Kalsiyum
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder